Hygienisch schoonmaken, microvezeldoek-en.

Dit is een report uit de keuken van het Ziekenhuis.

Sinds een jaar gebruikt men op OZG (Ommelander Ziekenhuis Groep) locatie Lucas microvezeldoekjes voor de schoonmaak, in plaats van de emmer met sop. Dit levert vaak verbaasde reacties op van patiënten. Hoe kan het nu schoon worden door alleen een doekje te gebruiken? Hoofd Schoonmaak Henny Dolfing onthult het geheim van de microvezels.

U kent hem vast, de vertrouwde manier van schoonmaken: een emmer vullen met allesreiniger, doekje erin en soppen. Vervolgens het doekje uitwringen en de schoonmaak kan beginnen. Na de schoonmaak ruikt het heerlijk fris, naar citroen of dennen. Deze schoonmaaktechniek wordt nu langzaam ingehaald door het hygiënische microvezeldoekje.

 

“Ruim 15 jaar geleden werd het microvezeldoekje populair binnen de schoonmaakbranche,” vertelt Henny Dolfing, “Enige jaren geleden raakten ook ziekenhuizen in de ban van de microvezels. Locatie Delfzicht maakt al een zeker drie jaar gebruik van de microvezeltechniek. Een jaar geleden volgde locatie Lucas. Ook het UMCG is sinds kort overgestapt.” Het doekje is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar online www.appsxxl.org. Hij ziet eruit als een zeem, maar heeft een veel fijnere structuur.

 

Microvezeldoeken Hygiënisch schoonmaken

De beste manier om Hygiënisch schoon te maken!

Betere hygiëne

“Onderzoek heeft uitgewezen dat het microvezeldoekje veel hygiënischer is dan de vertrouwde emmer met sop,” aldus Henny, “De bacteriën en het vuil worden namelijk vastgehouden door de fijne vezelstructuur van het doekje. Zodra deze verzadigd is, pakt men een schoon doekje. Vuile doekjes worden niet uitgespoeld, maar gaan direct in de was.” Het microvezeldoekje gebruik je dus zonder sop. Dat is hygiënischer, want een sopje raakt al snel vervuild.

 

Beter voor je polsen

Ook het schoonmaakpersoneel is beter af met de nieuwe methode. Henny: “Het uitwringen van doekjes is slecht voor je polsen, zeker als je dat heel vaak op een dag moet doen. De microvezeldoekjes hoeven niet uitgewrongen te worden, omdat daar geen sop voor nodig is. Het doekje is dus zeer ergonomisch. Daarnaast wordt er nauwelijks nog gebruik gemaakt van chemische schoonmaakmiddelen, behalve voor de toiletten en douches.”

 

Andere aanpak

De nieuwe schoonmaaktechniek was wel even wennen voor het personeel. “Schoonmaken door middel van de microvezeltechniek vraagt om een heel andere werkwijze, dan schoonmaken met sop,” aldus Henny, “De microvezeldoekjes moeten op de juiste manier en op de juiste temperatuur gewassen worden. Voor gebruik worden ze klamvochtig gemaakt en daarna in de verschillende bakken van het schoonmaakwagentje gedaan. We gebruiken rode doekjes voor het schoonmaken van toiletten, blauwe doekjes voor het interieur en speciale microvezelmoppen voor de vloeren.”

 

Ook het schoonmaken zelf, vraagt om een andere aanpak. Henny legt dit uit: “De schoonmaker vouwt het doekje twee keer dubbel. Hierdoor wordt het doekje verdeeld in acht schoonmaakvlakken. Als die allemaal zijn gebruikt, doet de schoonmaker het doekje in zijn ‘wasmand’. Dat is een net, dat aan de schoonmaakwagen hangt. Alle vervuilde doekjes worden hierin verzameld, om vervolgens weer op hoge temperatuur schoon gewassen te worden.”

 

Geurloos maar schoon

Het enige nadeel dat deze nieuwe schoonmaaktechniek heeft, is dat je niet kunt ruiken dat het schoon is. We zijn gewend geraakt aan de frisse geur die schoonmaken met zich meebrengt. Het is misschien even wennen, maar het nieuwe schoonmaken is geurloos, en nog hygiënischer ook.